Calendarul de vaccinuri pentru câini

Parvoviroză, jigodie, hepatită, leptospiroză, Rabie, tusă canină, boala Lyme, coronavirus… acestea sunt unele dintre cele mai frecvente boli de care pot suferi animalele noastre de companie cele mai credincioase, adică câinii.

De aceea, vaccinarea corectă este esențială atât atunci când sunt pui, cât și la vârsta adultă.

Acesta este motivul pentru care vrem să vă oferim câteva informații despre momentul în care ar trebui să ne vaccinăm animalele.

Ce sunt vaccinurile și de ce se fac?

Vaccinurile, fie pentru om, fie pentru animale, sunt substanțe fabricate biologic cu scopul de a ne face imuni la o boală. În cadrul fiecărui vaccin există un organism minuscul asemănător cu boala, care intenționează să ne protejeze, care este extras din toxine sau dintr-un element mort al microbului însuși. Când organismul îl recunoaște, îl păstrează în memorie și când bacteriile vor infecta organismul, sistemul imunitar îl face să dispară.

Vaccinurile, deși se recomandă întotdeauna să fie administrate prin intermediul injecției, astfel încât acestea să ajungă în fluxul sanguin mai repede, pot fi administrate pe cale orală, de exemplu, sub formă de pastile.

Tipuri de vaccinuri la câini

În cadrul vaccinurilor pe care va trebui să le facem animalelor de companie de-a lungul vieții, există diverse tipuri:

Vaccinuri obligatorii

Acestea sunt cele care trebuie făcute animalului la un moment în viața sa, indiferent de rasa, vârsta sau sexul său.

Vaccinuri opționale

Acestea sunt cele pe care va trebui să le facem câinilor în anumite momente, cum ar fi bolile sau călătoriile.

Vaccinuri polivalente pentru câini și pisici

În cadrul vaccinurilor făcute câinilor există vaccinuri polivalente, care sunt vaccinuri utilizate pentru tratarea diferitelor boli. Printre ele se află:

-Vaccinul trivalent: protejează împotriva jigidiei, adenovirusului 1 și 2 și leptospirozei.

-Vaccinul tetravalent: la fel ca vaccinul trivalent, dar și contra parvovirozei canine.

-Vaccinul pentavalent: pentru toate celelalte și contra parainfluenței.

-Vaccinul hexavalent: pentru toate celelalte și contra altei tulpini de leptospiroză.

-Vaccinul octovalent: pentru toate celelalte și contra coronavirusului.

Vaccinarea câinilor

Când vorbim despre vaccinuri pentru câini, există câteva aspecte de care trebuie să ținem cont. Primul lucru este să ne asigurăm că veterinarul ales este de încredere.

De asemenea, trebuie reținut că un cățel nu trebuie să intre în contact cu alți câini până când nu face toate vaccinurile și este complet protejat.

Când îl scoatem afară și intră în contact cu alți câini, va fi expus la diverse boli. Nefiind complet imunizat, nu trebuie să ne grăbim să-l scoatem afară. Trebuie să îi facem cel puțin primul vaccin polivalent, la vârsta de două luni.

Vârsta și rasa câinelui

Vârsta și chiar rasa câinelui pot determina vaccinurile de care are nevoie câinele nostru. Așa cum am spus anterior, în perioada de creștere trebuie să i se administreze mai multe vaccinuri, deoarece corpul său nu este încă complet dezvoltat. Un alt moment crucial este când câinele ajunge la o vârstă înaintată, iar imunitatea sa este scăzută.

Rasa sau tipul de câine poate fi, de asemenea, un aspect important, deoarece un Yorkshire este diferit de un Ciobanesc German. Aceste vaccinuri vor depinde de cele mai frecvente boli de care pot suferi în funcție de rasa lor.

Doberman-ul: suferă de sindromul Wobbler.

Bulldog-ul: are probleme de respirație datorate dimensiunilor mici ale nărilor sale.

Rottweiler-ul: creșterea sa rapidă osoasă provoacă artrită.

Ciobănescul german: suferă de probleme la nivelul articulațiilor și la șold.

Boxerul: poate suferi de tumori care se transformă ulterior în cancer.

Habitatul câinilor

În funcție de locul în care trăiește câinele pot exista anumite boli sau anumiți paraziți. Însă, în cazul unui câine care abia iese din casă, cum este caniche-ul, există mai puține riscuri.

Câinii din rasa Saint Bernard sunt folosiți pentru salvarea persoanelor pierdute sau rănite pe munte, așa că trebuie protejați împotriva frigului care le poate afecta sistemului imunitar. De asemenea, trebuie menționați câinii de vânătoare, care sunt expuși anumitor boli din cauza animalelor pe care le vânează.

Îngrijiri speciale acordate câinilor

Cel mai important lucru de menționat este că programul de vaccinare rămâne același ca până acum.

De asemenea, este important să reținem că vaccinurile vor avea efecte pozitive asupra sănătății câinelui nostru numai dacă este sănătos. În mod similar, trebuie să ne amintim că suntem responsabili atât pentru sănătatea sa, cât și pentru supravegherea sa, astfel încât acesta să nu poată răni pe nimeni.

Așadar, vaccinurile pe care trebuie să le avem în vedere pentru câinele nostru în acest an sunt:

  • Primul vaccin;
  • Vaccinul tetravalent;
  • Vacinul anti-rabic.
  • Revaccinarea anuală cu vaccin trevalent și anti-rabic.

Acum că v-am dezvăluit calendarul de vaccinuri potrivite pentru un câine, mergeți la medicul veterinar de încredere pentru a face câinilor vaccinurile corespunzătoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top