Cât de mult afectează fumul de tutun animalele de companie

Fumatul afectează animalele de companie într-un mod similar cu cel care afectează ființele umane, deși riscul de a suferi de boli va depinde de specie și rasă. Chiar și mucurile de țigară aruncate pe jos pot avea efecte negative.

S-au spus multe despre efectul țigărilor asupra corpului uman, dar adevărul este că fumul de tutun afectează și animalele de companie. Animalele, ca și oamenii, sunt predispuse la diferite boli pe care le provoacă țigările și fumul pasiv.

Dar s-au dezvăluit puține lucruri despre cât de nociv poate fi fumul pentru animale. Acesta este motivul pentru care în acest articol vom vorbi despre efectele tutunului asupra sănătății animalelor noastre de companie.

Țigara și nicotina

Aceste cuvinte par să meargă mână în mână atunci când vorbim de efectele fumatului. Nicotina este unul dintre principalii compuși care rezultă din arderea tutunului, care intră în organism prin plămâni fiind apoi asimilat de restul corpului.

Adevărul este că nicotina în doze mici este inofensivă, dar efectele negative cresc pe măsură ce cantitatea crește. La om, apar anxietate și atacuri de panică, dureri de cap și boli cronice, cum ar fi diferite tipuri de cancer.

Deși nu sunt fumătoare, animalele de companie sunt afectate în același mod ca și noi, oamenii. În funcție de rasă și specie, animalele pot suferi mult din cauza viciului nostru.

Majoritatea bolilor sunt recurente atât la om, cât și la animalele de companie, deoarece organismele nu prezintă ele însele multe modificări. Ceea ce variază cu adevărat este riscul de a suferi unele boli, în funcție de animalul afectat.

De exemplu, câinii cu nas scurt sau brahicefalici sunt mai predispuși să sufere de sinuzită și cancer de căi respiratorii. Fumul se concentrează într-un volum mai mare în aceste zone, ceea ce cauzează o mare problemă pentru mirosul animalului.

Cum afectează fumul de tutun animalele de companie

Am amintit deja despre unele dintre bolile pe care provoacă fumul de țigară, dar lucrurile nu se opresc aici. La pisici și câini, bolile variază și chiar au diferite grade de apariție, adică o rasă este mai predispusă să sufere de o anumită boală decât alta.

Fumul la câini

Mirosul este poate cel mai sensibil simț pe care îl au câinii la dispoziție, ceea ce îi face foarte vulnerabili la bolile respiratorii asociate cu fumul de țigară. Există studii în care se arată că animalele ale căror stăpâni sunt fumători activi au o probabilitate suplimentară de 40% de a dezvolta orice tip de cancer. În plus, tutunul poate contribui la apariția de alergii de tot felul, în special în zona feței, nasul și ochii fiind părțile cele mai predispuse la alergii. Alte probleme frecvente sunt sufocarea și leșinul din cauza acestuia. Dacă sunteți fumători înrăiți și nu aerisiți bine casa, câinele dvs. se poate sufoca.

Fumul la pisici

Pisicile sunt foarte sensibile la fumul de țigară, deoarece se curăță singure în mod constant. Particulele de fum rămân pe blana lor, iar pisicile le înghit în ce timp ce se ling. Printre bolile la care sunt expuse se numără diferite tipuri de cancer (oral și respirator).

În unele cazuri, pisicile pot suferi un fel de reacție alergică la nivelul ochilor din cauza fumului de țigară. Particulele intră în contact cu mucoasa ochiului, ceea ce face ca animalul să frece cu laba zona respectivă pentru perioade lungi de timp și să înceapă să lăcrimeze excesiv.

Mucurile de țigară influențează, de asemenea, apariția bolilor întrucât conțin reziduuri care sunt eliberate în mediu. Cel mai bine este să aruncați imediat mucurile de țigară sau să nu mai fumați. Faceți acest lucru atât pentru sănătatea dvs., cât și pentru cea a animalelor de companie.

Nu există remedii casnice atunci când fumul de tutun afectează animalele de companie, deci este indicat să  vizitați medicul veterinar dacă bănuiți că animalul de companie a fost afectat de fum.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top