Ce trebuie făcut în caz de hipertermie sau hipotermie la câini

Atunci când câinii se confruntă cu hipertermie sau hipotermie este foarte important să știm cum să procedăm pentru ca recuperarea lor ulterioară să fie una de succes.

Schimbările extreme de temperatură la câini sunt foarte periculoase, atât de mult încât ar putea curma viața animalului în câteva minute. Orice rasă de câine poate suferi de unul dintre aceste episoade, deși câinii brahicefalici sunt mai predispuși la hipertermie și câinii foarte mici la hipotermie.

Aceste procese, în care temperatura animalului se schimbă mult peste sau sub intervalul optim, nu sunt normale și sunt întotdeauna cauzate de factori externi. Creșterea temperaturii extreme nu trebuie confundată cu procesele febrile, deși în cazul din urmă ​​trebuie încercată scăderea febrei.

De ce pot apărea schimbări de temperatură la câini?

În primul rând, trebuie facută diferența între creșterea extremă a temperaturii corpului câinelui și scăderea sa. În primul caz, vorbim de hipertermie. În timpul acestui proces, temperatura animalului crește peste 41 ° C.

Cel mai frecvent motiv pentru acest lucru este lăsarea animalului închis într-un loc fără ventilație în care temperatura ambientală este ridicată. De exemplu, într-o mașină într-o zi din timpul verii.

De asemenea, dacă câinele se joacă în aer liber în zile foarte căldutoase și nu i se permite să se odihnească și să se răcorească, poate suferi de hipertermie. Dacă creșterea temperaturii nu este extremă, câinele poate fi tratat pe loc.

Cu toate acestea, pentru o persoană lipsită de experiență, definirea a ceea ce este extrem și a ceea ce nu este nu este atât de ușoară. Simptomele hipertermiei sunt variate și, în mod normal, până când animalul se prăbușește, stăpânul nu prea se îngrijorează.

Creșterea temperaturii peste intervalul fiziologic poate avea consecințe foarte grave pentru animal, deoarece pot fi afectate sistemul imunitar, rinichii și sistemul nervos.

Cealaltă față a monedei

Pe de altă parte, hipotermia sau scăderea temperaturii corpului sub 37 ° C la câini apare de obicei din două cauze bine definite. Una dintre ele este ținerea unui câine afară atunci când temperatura ambiantă este foarte scăzută.

Este adevărat că unele rase de câini, precum cele care provin din regiuni foarte reci ale planetei, suportă foarte bine frigul și corpul lor este pregătit pentru asta. Chiar și așa, dacă stratul acestor rase nu este în stare optimă, șansele de hipotermie sunt aceleași ca la un câine slab adaptat.

O altă cauză a hipotermiei este gestionarea slabă a temperaturii corpului câinelui în timpul sau imediat după operație. În timpul acestor proceduri ar trebui folosită o sursă de căldură.

Ce trebuie făcut împotriva hipotermiei la câini?

Când un câine suferă un episod sever de hipertermie, primul lucru de făcut este scăderea temperaturii corpului sub 39 ° C în primele 30 sau 60 de minute. Acest lucru este esențial pentru a evita cedarea organelor interne și pentru ca animalul să supraviețuiască.

Pentru a controla aceste schimbări de temperatură la câini, trebuie să acționat după cum urmează:

  • Animalul trebuie adăpostit într-un loc răcoros și umbros. Lumina directă a soarelui trebuie evitată în toate circumstanțele;
  • Trebuie turnată apă rece (dar niciodată prea rece, pentru a evita șocul termic), peste zona inghinală și axile. Se pot utiliza și comprese înmuiate în apă rece;
  • Labele câinelui nu trebuie niciodată să fie umede sau complet scufundate în apă rece. Această acțiune va determina o vasoconstricție a vaselor periferice ale picioarelor și va direcționa toată căldura către interiorul corpului, ceea ce va agrava hipertermia;
  • După acest prim ajutor, animalul va fi transferat la cea mai apropiată clinică veterinară. Din acest moment, medicul veterinar va trebui să decidă tratamentul. Mai întâi se va analiza tensiunea venoasă pentru a determina ce intravenoase trebuie injectate și în ce cantitate. O eroare în acest moment ar putea provoca edem cerebral sau pulmonar. În funcție de gravitatea cazului, animalul poate necesita utilizarea corticosteroizilor și a antibioticelor pentru a evita apariția azotemiei sau septicemiei.
  • În cazuri foarte grave, câinele trebuie internat sub supraveghere veterinară cel puțin 24 de ore după șocul termic. Având în vedere acest tablou clinic, prognosticul este destul de rezervat.

Cum trebuie acționat înainte de creșterea temperaturii la câini?

Dacă un câine suferă hipotermie din cauza practicilor greșite sau a altor factori în timpul intervenției chirurgicale, medicii veterinari înșiși vor stabiliza animalul.

Pe de altă parte, dacă apare hipotermia deoarece animalul stă afară în condiții foarte reci, primul lucru de făcut este să aducerea câinele în casă. Creșterea temperaturii nu se poate face dintr-odată, trebuie ridicată încetul cu încetul. Trebuie luați în considerare următorii pași:

-După cum am spus, primul lucru este aducerea câinelui în casă;

-După aceea, va fi acoperit cu o pătură caldă sau un prosop încălzit;

-După câteva minute, sub câine poate fi plasată o pernă electrică pornită la o temperatură scăzută pentru a ridica încet temperatura corporală;

-Dacă nu se cunoaște cât de mult a scăzut temperatura, trebuie mers la veterinar. Acesta va decide dacă animalul are nevoie de oxigen, terapie cu lichide pentru a încălzi corpul din interior și va evalua dacă câinele a suferit vreun tip de leziuni tisulare.

Ambele situații, atât creșterea și scăderea extremă a temperaturii, pot reprezenta un pericol serios pentru câine. În fața schimbărilor de temperatură la câini, deși se poate acorda primul ajutor, cel mai bine este să mergeți rapid la veterinar. În orice caz, cel mai bine ar fi prevenirea acestor situații periculoase.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top