Limba pisicilor și maniera de îngrijire a pisicilor

Limba pisicilor în ceea ce privește funcția de igienizare poate provoca formarea de bile de păr în stomac.

Cei care au acasă pisici știu bine că, pe lângă faptul că sunt fascinante, sunt extrem de curate. Pisicile respectă o rutină strictă de igienă zilnică pentru a-și păstra corpul și mediul înconjurător fără impurități. În continuare, vă vom explica de ce limba pisicilor joacă un rol central în igiena și sănătatea lor.

De ce limba pisicilor este atât de aspră?

Cu toții suntem uimiți de textura aspră a limbii pisicilor noastre. Rugozitatea caracteristică a limbii pisicilor se datorează unui strat de țesut spinos situat pe suprafața sa.

Acest țesut este format într-un set de papile conice compuse din cheratină, aceeași substanță prezentă în părul și unghiile pisicii. În timp ce textura sa aspră poate arăta ca o pilă atunci când linge, papilele conice se comportă ca un pieptene sau o perie în îngrijirea pisicilor.

Îndepărtarea părului

Când pisica își linge blana, „limba perie” îndepărtează părul mort și o mare parte din impuritățile și reziduurile din mediu. În natură, acest mecanism este esențial, deoarece împiedică aderarea paraziților și a murdăriei pe piele și blană, precum și formarea de bile de păr pe blana sa.

Papilele conice de pe limba pisicilor permit, de asemenea, felinelor să „curețe” carnea de pe oasele prăzii lor. Pe lângă faptul că se poate hrăni mai ușor, acest lucru împiedică pisica să-și irosească prada și să cheltuiască energie pentru a ajunge la altă pradă într-o perioadă scurtă de timp.

Îngrijirea naturală a pisicilor și pericolul bilelor intestinale

Obiceiul îngrijirii zilnice a pisicilor nu este doar un lucru pozitiv pentru ele, ci face parte din rutina și modul lor de a fi. Adică, nu putem și nu ar trebui să interzicem pisicilor noastre să se lingă și să se curețe singure.

Cu toate acestea, îngrijirea naturală a pisicilor prezintă, de asemenea, un risc periculos pentru sănătatea lor: formarea de bile de păr în tractul lor gastro-intestinal.

Eficacitatea „limbii perie” face ca animalul să ingereze o cantitate mare de fire moarte. Aceste fire de păr intră în tractul digestiv al animalului și tind să se acumuleze în stomac și intestin, pentru a forma așa-numitele „bile de păr”.

Cum vă dați seama dacă pisica are bile de păr lipite?

Bilele de păr din tractul gastrointestinal al pisicilor pot provoca tulburări digestive și cazuri severe de constipație. Dacă pisica voastră are bile de păr lipite, ea va prezenta probabil dificultăți în defecare sau scaune mai uscate, mai întunecate și mai mici.

În plus, pisica va simți nevoia să elimine bile de păr din tractul său gastrointestinal. Ca rezultat, râgâielile, regurgitările și vărsăturile sunt frecvente. Pe măsură ce fiecare caz progresează, pisica poate fi, de asemenea, apatică sau letargică, din cauza durerii digestive sau a disconfortului.

Iată câteva dintre simptomele bilelor de păr la pisici:

  • Râgâieli frecvente;
  • Vărsături (de obicei cu alimente și resturi lichide);
  • Regurgitare;
  • Constipație;
  • Scaune uscate, întunecate sau mai puține;
  • Abdomen rigid (poate fi însoțit de dureri abdominale);
  • Apatie sau stare letargică.

Cum se previne formarea de bile de păr la pisici?

Cel mai bun mod de a preveni acumularea de bile de păr în tractul digestiv al pisicii este să o periați în mod regulat. În plus față de periajului regulat, este foarte important să știți cum să alegeți peria ideală pentru blana pisicii.

Dacă pisica voastră are părul scurt, cel mai bine este să folosești un „pieptene” (clasicul pieptene de pisică care se găsește în magazine). Nu uitați să alegeți un pieptene moale pentru a nu răni pisica și pentru a-i oferi o experiență plăcută în timpul periajului.

Dacă pisica are păr lung, semi-lung sau dens, ideal este să cumpărați o perie metalică sau cu două fețe. Periile tradiționale sau pieptenii nu ajung la substratul  părului acestor pisici, astfel încât periajul nu va produce rezultatele scontate.

În plus, puteți oferi pisicii voastre, în cantități mici, iarba mâței. Această plantă stimulează simțurile pisicilor și le ajută elimine părul, evitând astfel acumularea de păr în tractul lor gastrointestinal.

Sănătate multă pisicii voastre!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top