Parvoviroza canină-o boală letală pentru pui

În acest articol vom discuta despre parvoviroza canină, una dintre cele mai grave boli. Parvoviroza canină este o boală cauzată de Parvovirus, un virus care se reproduce în celulele intestinului. Așa cum am spus la început, este una dintre cele mai grave boli la pui (fatală într-un procent ridicat).

Cum are loc infectarea cu Parvovirus?

Pentru a se infecta cu parvovirus, cățelușii trebuie să lingă sau să mănânce ceva infectat deja. Cu alte cuvinte, virusul se transmite oral. Este foarte important să rețineți că virusul rezistă luni întregi în mediu și este foarte greu de eliminat, așa că dacă ați avut un cățel acasă cu această boală, trebuie să așteptați cel puțin 6 luni înainte de a aduce un alt cățel în casă.

De obicei sunt afectați Puii de 6 săptămâni sau mai mari, adică atunci când își pierd imunitatea transmisă de mamă. Câinii adulți rar prezintă simptome ale bolii, dar poate apărea dacă sistemul lor imunitar este scăzut.

Cei care aveți experiență în creșterea câinilor știți că vaccinarea puilor începe la vârsta de 2 luni, adică la 8 săptămâni. Și am spus deja că de la 6 săptămâni cățelușul se poate infecta și îmbolnăvi. Acest lucru se datorează faptului că imunitatea mamei este suficient de puternică pentru a nu fi necesare vaccinurile la acea vârstă, dar nu suficient pentru a proteja cățelul împotriva infecției cu parvovirus. Acest lucru contribuie la apariția unui perioade de  2 săptămâni în care câinele este foarte vulnerabil la îmbolnăvire și trebuie să luate toate precauțiile.

Ce simptome ar avea un cățel bolnav de  parvoviroză?

Puii sunt de obicei triști, apatici și inactivi, nu vor să mănânce și vomită. După câteva ore sau o zi, aceștia vor începe să facă diaree care este de obicei hemoragică și, în acest moment, vor începe să se deshidrateze și starea se va agrava rapid.

Trebuie reținut faptul că puiul trebuie să fie întotdeauna vioi, dornic de joacă, cu poftă de mâncare, iar fecalele să fie de consistență potrivită. Un cățel cu diaree nu a fost neaparat infectat cu parvovirus, dar este unul dintre diagnosticele pe care orice veterinar le va lua în calcul.

Ce puteți face acasă dacă câinele are parvovirus?

Parvovirusul este o boală foarte gravă la cățeluși, așa că este vital ca aceștia să fie văzuți de un veterinar cât mai curând posibil. Nu puteți face nimic acasă pentru a-i ajuta.

Câinelui trebuie să i se administreze lichide și medicamente intravenoase sau subcutanate. În plus, câinele va trebui să nu mănânce până ce nu mai vomită și nu mai face diaree (în decurs de 24 ore). Este un virus foarte agresiv, astfel încât viteza cu care îl duceți pe cățeluș la veterinar are o importanță deosebită și poate fi chiar motivul pentru care câinele supraviețuiește bolii.

Este important să înțelegeți că parvovirusul este o boală care nu are leac, adică nu există un tratament specific pentru virus, dar tratamentul este simptomatic. În timpul spitalizării sale, câinelui i se vor administra lichide intravenoase pentru a evita deshidratarea cauzată de vărsături și diaree și de imposibilitatea de a consuma apă. Aceste fluide conțin glucoză și alte substanțe importante pentru viață. Medicamentele care se administrează contribuie la evitarea infecțiilor secundare și vărsăturilor. În plus, atunci când un cățeluș are parvovirus, sistemul său imunitar va fi afectat și pereții intestinului vor fi iritați, astfel că pot apărea infecții bacteriene care vor împiedica îmbunătățirea animalului.

Este adevărat că este o boală fatală?

Da, parvoviroza este o boală letală la cățeluși și dacă animalul nu este tratat la timp, prognosticul se agravează.

Astăzi, șansele de supraviețuire sunt din ce în ce mai mari. Dacă sunteți atenți la simptomele pe care le poate avea cățelușul și îl duceți repede la veterinar, creșteți  șansele de supraviețuire ale câinelui.

Cum se poate evita infectarea cu Parvovirus?

Singura modalitate de a evita infectarea este să nu plimbați cățelușul prin locuri unde sunt mai mulți câini, adică nu trebuie scos la plimbare înainte de a încheia programul de vaccinare. Deși câinii din parc sunt aparent sănătoși, s-ar putea să aibă virusul și să nu dezvolte boala deoarece fiind vaccinați au anticorpi, dar virusul să existe în parc.

La vârsta de 8 săptămâni începe programul de vaccinare. Se fac o serie de vaccinuri,  la distanță de 2- 3 săptămâni. După al treilea vaccin cățelul poate ieși în siguranță afară. Este important să se respecte indicațiile medicului veterinar pentru ca vaccinurile să fie eficiente.

Din păcate, pentru multe familii aceste informații sunt uneori deja prea târzii. Rețineți că perioada de creștere a cățelușului este foarte importantă. Acesta este motivul pentru care ar trebui să fiți permanent în contact cu medicul veterinar. Sănătate multă, cățelușilor voștri!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top