Pisica mănâncă fără să mestece- cauze și soluții

În sălbăticie, pisicile se hrănesc cu prade mici, cum ar fi rozătoarele, păsările sau chiar șopârlele. Fiind animale mici, trebuie să vâneze și să mănânce de mai multe ori pe parcursul zilei. Acasă, deși le putem oferi și hrană pentru pisici împărțită în porții mici, avem tendința de a le lăsa mâncarea la dispoziție 24 din 24. Chiar și așa, există pisici care mănâncă fără să mestece, lacom, ajungând, în cele din urmă, să vomite.

De ce pisica nu mestecă mâncarea

Mulți stăpâni le pun pisicilor mereu la dispoziție mâncare. Unii însă le împart mâncarea în mai multe porții. În ambele cazuri, există pisici care înghit mâncarea fără să mestece. Unii factori precum prezența altor pisici în casă sau stresul pot avea o influență mare asupra acestui obicei. Cu toate acestea, există diferite cauze:

  1. Schimbări în rutina sa

Trebuie avut întotdeauna în vedere că pisicile sunt animale, de obicei, foarte sensibile la orice schimbare a rutinei lor. Aceasta include schimbări majore, cum ar fi mutarea sau venirea unui nou membru în familie. Toate acestea contribuie la apariția stresului, anxietății și nervozității. De asemenea, și micile modificări precum mutarea recipientului de hrană dintr-un loc sau mirosul unui nou odorizant este un factor stresant pentru pisici.

  1. Spații neseparate

În plus, pisicile trebuie să aibă spații bine delimitate. Astfel, au nevoie de un spațiu pentru odihnă, altul pentru joacă, un al treilea pentru mâncare și cel puțin încă unul pentru litiera cu nisip. Aceste zone diferite trebuie să fie bine separate. Hrana nu poate fi aproape de litieră, dar nici prea aproape de vasul de apă. Există pisici cărora nu le place acest lucru. Prin urmare, deși există factori (care pot influența felul în care o pisică mănâncă) greu de controlat, precum stresul și rutina, există și elemente asupra cărora putem acționa.

  1. Stres

Când o pisică mănâncă lacom, în ciuda faptului că nu s-a produs nicio schimbare în casă, ar trebui să vezi ce se întâmplă. Este posibil să existe o situație stresantă care o face să mănânce fără să mestece și cât mai repede posibil. Dacă nu te vei uita cu atenție, nu vei observa că înghite, dar cu siguranță vei observa că pisica vomită mâncarea nemestecată, la scurt timp după ce a mâncat.

Ea nu va manifesta alte semne de boală. Acest mod de a mânca este mai frecvent la pisicile stresate, deși unele pisici în această situație vor respinge direct mâncarea. Aceste pisici, pe lângă faptul că nu mestecă, pot petrece o bună parte a zilei ascunse, pot interacționa puțin cu stăpânii și cu mediul înconjurător, pot reacționa agresiv, își pot marca locurile cu urină, nu se joacă, se îngrijesc puțin etc.

  1. Coexistența cu alte pisici

De asemenea, un astfel de comportament se poate manifesta când există mai multe pisici într-o casă. Poate trece neobservat, dar este posibil ca o pisică să le împiedice pe celelalte să aibă acces liber la hrană. Asta înseamnă că pisica afectată trebuie să profite de anumite momente pentru a mânca. De aceea, este nevoită să o facă cât mai repede, înghițind fără să mestece pentru a termina rapid mâncarea.

Cum să înveți o pisică să mestece

Pentru a-ți încuraja pisica să mestece, trebuie să afli ce-i motivează comportamentul față de hrană. Probabil că prima ta idee este să-i oferi o cantitate mai mică de hrană împărțită în mai multe porții zilnice, însă nu este întotdeauna cea mai bună variantă. De exemplu, în cazul problemelor apărute între mai multe pisici, acest lucru poate fi în sine un factor de stres. Din acest motiv, este indicat să-i lași mâncarea mereu la îndemână, încercând să eviți să mănânce excesiv. De exemplu, poți folosi un sortiment de hrană cu crochete mai mari, pe care pisica nu le poate înghiți. Fie poți alege un alimentator interactiv, util mai ales în aceste cazuri.

Hrănitoare interactive pentru pisici

Așa-numitele hrănitoare interactive sunt cele concepute astfel încât pisica să aibă acces mai greu la hrană. În acest fel, nu numai că nu poate înghiți mâncarea, dar are nevoie și de timp pentru a o mânca pe toată. Prin urmare, ele pot fi considerate și elemente excelente de îmbogățire a mediului. Acestea sunt menite să stimuleze și să distreze pisicile, evitând stresul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top