Temperatura corporală la câini și pisici

Una dintre cele mai frecvente preocupări ale proprietarilor de animale de companie atunci când observă că le este cald și sunt triste este dacă acestea au sau nu febră.

De multe ori, au impresia că dacă animalele au nasul uscat, dacă gâfâie sau dacă corpul lor e fierbinte este ceva în neregulă cu acestea.

În acest articol vă vom explica cum funcționează reglarea temperaturii și ce putem face acasă pentru a afla dacă animalul nostru are febră și trebuie să-l ducem la veterinar.

Termoreglare la pisici și câini

Temperatura corporală a câinilor și pisicilor este controlată de o zonă a hipotalamusului (localizată în creier), numită centru termoregulator. Această parte a creierului este responsabilă de menținerea temperaturii într-un interval constant, numită temperatură optimă a corpului sau normotermie (poate varia în funcție de rasă, vârstă sau individ). Temperatura în cazul animalelor mature variază între 37,8 și 39,2 grade. În plus, centrul de termoreglare este responsabil de activarea mecanismelor de compensare atunci când temperatura se abate de la valorile normale. Astfel, când temperatura corpului crește peste normal (hipertermie), în organism se declanșează mecanismele de eliminare a căldurii (gâfâire, vasodilatație a pielii, transpirație și modificări posturale). Pe de altă parte, atunci când temperatura corpului este sub normal (hipotermie), sunt activate mecanisme de producție de căldură, cum ar fi o activitate musculară crescută (tremor), vasoconstricția pielii, piloerecție (păr la capăt) și modificări posturale cu scopul de a încerca creșterea temperaturii.

Măsurarea temperaturii corpului

Dacă suntem acasă și nu știm dacă ar trebui să ne ducem animalul de companie la veterinar din cauza febrei, trebuie să ținem cont de următoarele: animalele cu febră tind să fie mai calme și mai apatice, au pofta de mâncare mai mică și tind să bea mai multă apă. Dacă dorim, de asemenea, să aflăm exact temperatura corpului animalului nostru, cel mai precis mod de a lua temperatura unui câine și a unei pisici este să folosim un termometru digital și să îl introducem în anus. Alte metode mai puțin științifice, cum ar fi palparea urechilor, zonei burții sau inghinale sau botul, sunt foarte nesigure, mai ales că temperatura noastră este mai mică decât a lor și, în condiții normale, tindem să ne pară mai fierbinți decât sunt.

Hipotermie la animale de companie

Ne confruntăm cu un caz de hipotermie atunci când temperatura corpului este sub 37ºC. În plus, putem observa simptome precum tremurături, rigiditate musculară, respirație lentă, letargie și dificultăți în găsirea pulsului animalului. Într-un caz ca acesta, animalul trebuie încălzit cu un uscător, pături termice sau sticle de apă caldă și dus la o clinică veterinară pentru a fi diagnosticat și tratat cât mai curând posibil, deoarece una dintre cauzele posibile ale hipotermiei este sângerarea internă.

Hipertermia

Hipertermia apare atunci când temperatura corpului depășește limita superioară a temperaturii optime. La pisicile și câinii cu febră, temperatura variază în general între 39.3ºC și 41.6ºC. Atunci când temperatura este peste 41,6 ºC, cauza hipertermiei nu este în general febrilă și, de obicei, este legată de insolație ( dacă lăsăm animalul în mașină).

Atunci când animalele au febră, centrul termoregulator este stimulat de substanțe specifice, produse în mod normal de bacterii (pirogeni), care determină stabilirea unui nou punct de reglare termică, care se situează peste nivelul normal. Adică organismul „crede” că temperatura normală este mai mare. De aici, centrul termoregulator pune în mișcare mecanisme pentru a atinge și a menține această temperatură. Temperatura corpului rămâne ridicată până când scade concentrația de pirogeni. Această scădere face ca termostatul corpului să revină la punctul său normal. În timpul unui proces febril, nu putem reduce drastic temperatura. Cu toate acestea, putem aplica cârpe umezite cu apă caldă în zona inghinală, axile sau abdomen. Dacă temperatura nu scade, ar trebui să mergem la veterinar. Ce nu este recomandat este să punem singuri un diagnostic câinelui sau pisicii fără a merge la veterinar. Trebuie să fim conștienți că medicamente precum acetaminofen sau ibuprofen nu trebuie administrate câinilor și pisicilor, deoarece acestea le pot provoca daune grave și chiar pot duce la moarte. Febra este încă un simptom al unei boli și este, de asemenea, un mecanism de apărare al organismului împotriva diferitelor cauze, cum ar fi infecțiile cu diferiți agenți patogeni, inflamații neinfecțioase sau ingestia de substanțe toxice. Prin urmare, atunci când un câine are febră, de obicei, prezintă alte simptome precum apatie, ritmuri cardiace și respiratorii crescute, anorexie și deshidratare, slăbiciune și pierderea stării corpului, convulsii și simptome caracteristice bolii specifice (tuse, vărsături, diaree etc.).

Într-o hipertermie non-febrilă, centrul termoregulator funcționează normal, iar creșterea temperaturii corpului se datorează exclusiv factorilor fizici și externi ai organismului (insolație). În aceste cazuri, mecanismele fiziologice de eliminare a căldurii sunt insuficiente pentru a menține temperatura corporală stabilă. Acest lucru se poate întâmpla atunci când capacitatea termoregulatoare a organismului este depășită de creșterea temperaturii mediului (ca în cazul expunerii excesive la medii calde și slab ventilate sau ca urmare a exercițiilor fizice intense în zonele cu climă caldă și umedă). Dacă animalul de companie suferă de hipertermie, în timp ce mergem la veterinar cât mai repede posibil, ar trebui să începem să-l răcorim încet, ușor și progresiv, udându-l treptat și punând cârpe umede pe corp. În plus, în mașină putem da drumul la aer condiționat la o temperatură nu prea scăzută, astfel încât să  ajungem cu bine la clinica veterinară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top